Persahabatan??

Dalam idup ni x bleh dinafikan yg kawan tu amat penting.. kadang2 kite lebih dengar cakap kawan drpd ibu bapa kite sendiri.. tu sebabla ade orang kate yang kite kene pandai pilih kawan.. kalau salah pilih kawan alamatnya terjebaklah kite dalam gejala sosial yang semakin berleluasa dalam kalangan remaja kini. (cehh! macam wat esei lak..haha) Tapi kan, ade kawan saye cakap x baik memilih kawan sebab kite ni bukannye baik sgt nak menilai orang.. bagi saya, saya sangat x setuju dgn pendapat kawan saya.. sebab saya ni memang memilih kawan.. x kisahla orang nk ckp ape! sebab saya da perhatikan kawan2 saye drpd form 1... mase memule masuk sekolah tu muke sume baik je. tapi sebab salah pilih kawan.. huh! rosak jadinye.. pandai tapi asyik wat masalah je.. sayangnye... ade lagi teruk... mase form 1 elok je, slalu dpt result cemerlang setiap kali exam.. tengok2 form 4, macam kes dibuatnye.. merokokla, ragingla, mcm2la... tu sebab saya rase betul tindakan saye untuk memilh kawan... okla.. x nak citer panjang.. satu lagi saya takut dalam persahabatan nih.. hipokrit.. talam due muke.. (bukan due muke je, agaknye lebih drpd sepuluh) depan kite punyela mulut bukan main manis pijak semut pun tak mati.. tapi blakang kite habis dikutuknye macam2.. saye ni.. bukan ape.. saya pernah kene sume ni.. best fren saye sendiri wat camni kat saye... sampai ati die.. tapi die tak tau pun yg saye ni tau die ngumpat saye blakang saye... xpela, saye nak tengok takat mane die nak fitnah, ngumpat saye... isk.. isk... (emotional la plak)saye juge sgt berharap yg kawan saya sedia bersama saya suka dan duka... camnila...
Inikah Namanya Kawan??

Kata nenek
Kawan umpama lebah
Ada madu ia pun muncul

Kata emak
Kawan seperti kumbang
Habis madu dia pun terbang pergi
Kata abah
Kawan bagaikan merpati
Disiul tak mungkin menghampiri
Ditabur makanan beribu datang

Hakikatnya
Antara seribu kawan
Siapa yang tidak sudi bersama
Mengutip permata
Dan siapa pula yang sanggup bersama
Merempuh ombak
Karam di lautan

Itula saya takut dalam persahabatan nih.. harapnye x berlaku pada saya.... Teringat lak saya pada kata2 imam shafie...
"aku menyayangi sahabatku dengan segenap jiwaku... sahabat yang baik adalah yang seiring denganku & menjaga nama baikku ketika aku hidup ataupun selepas mati....Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang... Semakin ramai sahabat, aku semakin percaya diri. Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tak luntur dalam suka atau duka... Jika aku dapat, aku akan setia padanya.."

wah!! tentu seronak dapat kawan yg selalu ade mase susah dan senang kan... zaman sekarang susah nak cari kawan camni..(macam orang byk pengalaman plak kan..haha) Sebut pasal kawan kan hari Khamis arituh (24/12/2009) bebudak darjah 6 sk jementah (00-05) adakn reunion.. tapi x berapa nak jadi cam reunion ar.. lebih kepada gathering gitu2 je.. master mindnye.. eza...
tapi saya tetap enjoy sebab dapat jumpe kekawan lame.. ni die gambar yang boleh dikongsi bersama...










pape pun sye sgt seronok dapat jumpe korang.. len kali wat lagi ea... hopefully ramai lagi yg datang... BEST FRIEND FOREVER!!!!! orang kate, bercinta biar satu, berkawan biar beribuu.... lastly, nak kongsi sket ayat-ayat best berkaitan persahabatan nih...
Persahabatan ibarat satu janji
yang dibuat dalam hati...
tak dapat ditulis,
tak dapat dibaca...
Namun,
takkan berubah dek masa...
takkan terpisah dek jarak...
Sekali kita berkawan,
Selamanya tetap kawan...

0 comments:

Post a Comment